pročitajte na našem blogu

07/03/2021

15 malih tajni za uspješno lakiranje noktiju

Razumljivo je da većina djevojaka i žena pokazuje veliki interes za lakiranje noktiju. Lijepi i lakirani nokti jedan su od preduvjeta za savršeni izgled i moderan look. Ipak, eksperimentiranjem i provođenjem različitih „beauty“ tretmana kod kuće često možete napraviti više štete nego koristi svome licu i tijelu. No, naravno, postoje i iznimke. Pa je tako lakiranje noktiju u kućnoj radinosti jedan od procesa uljepšavanja kojeg uz malo truda i volje lako možete savladati.

Bez educiranja i nedovoljno znanja, vaši nokti će uvijek biti lomljivi, a lak ćete morati nanositi svaka dva dana. Kako biste izbjegli tu situaciju, odlučili smo za vas sastaviti koristan vodič za uspješno lakiranje noktiju u salonu, ali i kod kuće. Pridržavanjem pravila uredne pripreme, aplikacije i sušenja, sjajni rezultati neće izostati.

Svaki od savjeta i trikova dolazi direktno iz kozmetičkih salona, a upravo ovim malim tajnama koriste se profesionalne „nail“ tehničarke.

 

 1. Uredite kožicu oko noktiju

 

Iako se većina žena fokusira isključivo na uredno nanošenje laka, imajte na umu da se manikura smatra neuspješnom kada kožica oko noktiju nije tretirana i uređena na pravilan način.  Zato je priprema kompletnog nokta i njegove kožice iznimno bitan korak kojeg ne smijete preskočiti.

Područje oko noktiju vrlo je osjetljivo stoga ga ne smijete tretirati na agresivan način. Upotrijebite sredstvo koje služi za omekšavanje kožice te prikladan štapić/pogurivač kojim će se kutikula nježno potiskivati, a njezin višak odstraniti. Za oblikovanje možete upotrijebiti grickalicu ili posebne škarice za manikuru. Uvijek slijedite prirodan rast nokta te ga nemojte previše skratiti.

No, svakako ne započinjite proces uređenja kožice ako prethodno niste naučili najvažniju razliku između kožice i pokožice (kutikule). Kožica je vidljivi dio koji se ne bi smio rezati, a kutikula je tanki sloj epiderme koji se stvara po noktu te zahtjeva hidrataciju, pogurivanje i odstranjivanje. Ali, također pripazite da ju ne izrežete preduboko budući da je uloga kutikule barijera i zaštita od nastanka bakterija i gljivica.  Ako ne napravite proces uređenja kožice oko noktiju, manikura će biti polovično odrađena, a zanoktice će nastajati u sve većem broju.

Prije nego što započnete lakiranje ili geliranje noktiju, obavezno svaki put uz pomoć štapića za kutikule pogurajte kožicu prema gore i sa strane. Na ovaj način se povećava površina nokta, lak se lakše nanosi te u konačnici nokti ljepše izgledaju. Nakon završetka tretmana, obavezno nanesite odgovarajuće hranjivo ulje na kutikulu nokta.

Kako bi se izbjeglo stvaranje zanoktica te suha, natečena i inficirana koža, Bio Sculpture u svojoj ponudi ima posebnu regeneracijsku kremu za svakodnevno korištenje.

 

 

 1. Pravilnim rašpanjem do savršenog oblika nokta

 

Nokte uvijek rašpajte samo u jednom smjeru. Stalnim mijenjanjem smjera rašpanja, dolazi do oštećenja slojeva keratina i proteina što u konačnici dovodi do krhkih i lomljivih noktiju.

Kada je riječ o obliku noktiju, izbjegavajte previše četvrtaste nokte prvenstveno zbog oštrih kuteva. S druge strane, takvi nokti ne izgledaju lijepo i djeluju poput jeftinih, loše nalijepljenih umetaka. Najidealniji oblik noktiju su ovalni, odnosno blago zaobljeni. Takvi oblici se prilagođavaju luku podnožja noktiju i na taj se način izbjegava urastanje nokta u meso. Potrebno je pratiti prirodan rast nokta te rašpanje orijentirati isključivo u tom smjeru.

Lakiranje noktiju je puno više od odabira boje i nekoliko premaza na noktima. Postoji kompletan proces kroz koji je potrebno proći prije glavnog dijela posla. Sve neravnine i nepravilnosti još će se više istaknuti nakon nanošenja laka stoga je potrebno usavršiti tehniku rašpanja.

 

 

 1. Priprema nokatne površine

 

Geliranje i lakiranje noktiju ne može se započeti prije nego se nokatna površina pripremi i istretira na ispravan način. Premda zvuči jednostavno, postoji cijeli niz koraka koje je potrebno obaviti prije aplikacije jednog i drugog.

Za početak, potrebno je matirati ploču nokta kako bi se uklonila prirodna masnoća. Matiranje se vrši uz pomoć polirnog bloka uz nježne i pravilne pokrete po površini nokta. Preskočite li ovaj korak, bazni lak za nokte, gel ni boja neće dobro prionuti uz nokat zbog čega će doći do prijevremenog ljuštenja boje te ulaska zraka u međuprostor. Ulaskom zraka u međuprostor dolazi do odvajanja materijala od prirodnog nokta te se stvara prostor za nastanak gljivica.

Često se zna reći kako su njegovane i lijepe ruke s urednim noktima ogledalo svake žene. One podižu samopouzdanje te ostavljaju pozitivan dojam osobe koja vodi računa o svom izgledu.

Osim toga, ono što je još važnije od samog izgleda je i higijena. To je ujedno i najvažniji dio manikure koji se nipošto ne smije zanemariti. Čišćenje i dezinfekcija ruku, alata i radnog mjesta jedan je od najosnovnijih koraka.

Bio Sculpture u svojoj ponudi ima Hygiene prep, posebnu otopinu u spreju koja pruža maksimalnu dezinfekciju pribora i noktiju. Ima snažno antibakterijsko djelovanje te je ugodnog, prirodnog mirisa.

 

 

 1. Baza kao temelj kvalitetne manikure

 

Neizostavan korak prije nanošenja laka ili gela je baza za nokte. Riječ je o podlozi koja učvršćuje prirodan nokat te mu daje otpornost. Također, baza omogućava da boja na noktima traje dulje bilo da je riječ o običnom ili pak gel/trajnom laku za nokte.

najbolji lakovi za nokteOdlučite li se za geliranje noktiju, obavezno nabavite kvalitetnu UV/LED lampu za sušenje budući da se ova vrsta gradivnog materijala ne može sušiti na zraku.

Bio Sculpture u ponudi ima tri osnovna gela za nokte koja unutar sebe sadrže i bazu: EVO OXYGENATING Base & Build, EVO FLEX Base i EVO CONTOUR Base & Build. Svaka od navedenih baza ima specifičnu teksturu u svrhu tretiranja različitih vrsta noktiju – krhkih, srednje lomljivih i čvrstih. Sve tri vrste imaju sjajna samonivelirajuća svojstva te zahtijevaju minimalno rašpanje. Dobit ćete lijepe i čvrste nokte s prirodnim izgledom u svega 30-60 sekundi sušenja.

Ako se pak odlučite za klasično geliranje, tada ćete morati nabaviti tri odvojena proizvoda – primer, bazu i gel. EVO će u svakom slučaju biti isplativija, jednostavnija i bolja varijanta za vaše nokte budući da se sve navedeno nalazi u samo jednom proizvodu.

 

 

 1. Lakiranje noktiju u dva sloja

 

Nanijeli ste jedan sloj laka te se pitate ima li potrebe za nanošenjem još jednog sloja? Odgovor je: Definitivno da. Pa čak i onda kada je prvi sloj iznimno pigmentiran  i čini vam se kao da je savršeno apliciran. Drugi sloj je uvijek poželjan jer tek tada se postiže potpuna ujednačenost i boja dolazi do maksimalnog izražaja.

Prilikom nanošenja prvog sloja vodite računa o tome da bude dovoljno laka na četkici. Prvi sloj uvijek ide s većom količinom laka, dok se drugi nanosi u potpuno tankom sloju. Također, lakiranje noktiju postaje teško kada radite s lošim lakovima, ali i četkicama. Rijetki, ali i pregusti lakovi stvaraju poteškoće pri nanošenju, a raštrkana četkica s opadajućim dlačicama napravit će vam nepotreban kaos na noktima.

EVO ima širok izbor pigmentiranih boja savršene konzistencije i intenzivnog sjaja, a lakiranje noktiju ovim proizvodima postaje užitak. Jednostavno se nanose, četkica je idealne veličine i oblika te ne dolazi do stvaranja grudica i mjehurića.

 

 

 1. Birajte kvalitetan materijal za tjednima postojane nokte

 

Gotovo pa svaka žena mašta o prekrasno uređenim noktima koji tjednima ne zahtijevaju popravke. Odlučite li se za lakiranje običnim lakovima za nokte, taj rok se skraćuje na otprilike sedam dana.

Odaberete li pak geliranje noktiju, odnosno trajni lak, nokti vam mogu biti postojani i lijepi do čak pet tjedana. Naravno, bitnu ulogu ima i materijal koji koristite.  Neka vaš odabir budu samo najbolji lakovi za nokte jer jedino na taj način izbjeći ćete svakodnevne popravke i nove premaze. Također, imajte na umu i da baze te gelovi za nokte moraju biti kvalitetne konzistencije kako bi se mogli na jednostavan  način aplicirati u sve rubove te imati dug vijek trajanja. Jer upravo o pravilnom nanošenju baze i gela ovisi dugotrajnost laka na noktima.

Za razliku od drugih proizvoda za manikuru, EVO linija omogućava vašim noktima da dišu te ih istovremeno njeguje i daje im željenu ljepotu. Osim ljepote, vaši nokti će biti uredni od tri do pet tjedana, a boja sjajna kao prvog dana.

 

 

 1. Geliranje noktiju uz minimalno rašpanje

 

I premda se često geliranje noktiju povezuje s grubim i agresivnim rašpanjem koje oštećuje nokte, uvijek postoje iznimke. Klasično geliranje podrazumijeva nanošenje gustog, teško razmazivog gela iz posudice. Takav gel se nanosi u popriličnom debelom sloju te ga je potrebno maksimalno izrašpati kako bi se formirao lijep izgled nokta. U suprotnom, dobit ćete debele nokte prepune neravnina što nikako nije poželjno.

Iz tog razloga, Bio Sculpture je razvio posebnu vrstu gel-baznih lakova za nokte s kojima će bez problema rukovati i početnici. Za razliku od klasičnih gelova, ovi gelovi za nokte smješteni su u bočicama te na prvi pogled izgledaju poput običnih lakova za nokte. Ne zahtijevaju nanošenje u gustom sloju, lako se razmazuju, a rašpanje je svedeno na minimum. Kao što smo već prethodno spomenuli, svi ovi koraci usko su povezani s vašim krajnjim rezultatom – savršeno nalakiranim noktima. Bez dobre podloge i pravilno raspoređenog gela, ni najbolji lak na svijetu neće dobro izgledati na noktima.

Da biste usavršili geliranje noktiju za rad kod kuće ili u salonu, svakako je potrebno izdvojiti vrijeme za edukaciju budući da je ovaj proces nešto kompliciraniji od klasičnog lakiranja noktiju.

Odaberite kvalitetnu edukaciju koja će vam pružiti sve što vam je potrebno za početak. Bio Sculpture akademiju možete pohađati uživo u nekom od gradova ili pak online. Steći ćete sva potrebna znanja i vještine za bavljenje ovim poslom. Dobit ćete i  internacionalnu diplomu za geliranje noktiju i trajni lak te priliku za daljnje usavršavanje.

 

 1. Odmašćivanje gela: da ili ne?

 

Često se vode rasprave oko toga treba li se gel odmastiti ili ne. Ako geliranje noktiju radite klasičnim gradivnim gelovima, odgovor je – da. Kao što smo već ranije istaknuli, potrebno ga je odmastiti iz razloga što zahtijeva rašpanje. Nanosi se u gustom sloju, stoga se lijep oblik nokta ne može postići nikako drugačije nego rašpanjem. No, za razliku od klasičnog gela, tu su EVO gelovi za nokte koji se mogu, ali i ne moraju rašpati.

Ako se EVO gel uspješno nanese u tankom i ravnom sloju, rašpanje nije nužno. S  druge strane, ako nakon sušenja uočite nepravilnosti, gel je potrebno odmastiti odmašćivačem te nakon toga lagano izrašpati dok ne postignete željenu formu.

U slučaju da ne odmastite gel i počnete ga rašpati, uništit ćete naneseni sloj. Stoga obavezno vodite računa o ovim koracima prije nanošenja laka za nokte. Ako pak mislite da će lak sakriti udubljenja i uzvišenja na noktu, griješite. Situacija je upravo suprotna. Lak još više ističe svaku nepravilnost stoga obavite pravilno sve prethodne radnje prije nanošenja boje.

 

 

 1. Ispravljanje neravnina polir blokom

 

Rašpanjem se stvara određeni oblik nokta, no isto tako postoje različite vrste rašpi te ovisno o njihovoj granulaciji mogu ostaviti vidljiv trag na noktima. Taj trag treba ukloniti iako se na prvi pogled čini neprimjetan.

Potrebno ga izgladiti prije nego što započnete lakiranje noktiju jer u suprotnom na suncu i svjetlu, jasno ćete vidjeti linije koje je turpija ostavila. Te ravnine se izglađuju polir blokom koji je nježan i savršeno poravnava sve nepravilnosti ostavljajući nokte ravnima i glatkima.

lakovi za nokte

Polirni blok se sastoji od tri ili četiri strane od kojih svaka  lagano turpija vaše nokte, poravnava ih i polira pritom ne oštećujući nokatnu plohu.

Jednostavno, brzo i lako matirajte i pripremite nokat za ostatak tretmana.

 

 

 1. Svjetlije nijanse zahtijevaju bijelu podlogu

 

Ako ste ikada počeli lakirati nokte nekom svijetlom nijansom kao što je ”nude”, baby roza ili puderasta, mogli ste uočiti kako boja na prvi pogled izgleda rijetka i nekvalitetna. Nemojte se odmah živcirati i pomisliti kako ste bacili novac na loš proizvod jer u većini slučajeva to nije tako.

Naime, sa svjetlijim bojama potrebno je znati raditi. One nisu jako pigmentirane kao što su tamnije i jarkije boje stoga zahtijevaju bijelu podlogu prije nanošenja. Riječ je o najobičnijem bijelom laku za nokte kojeg ćete obavezno nanijeti prije bilo koje svijetle nijanse. Na bijeloj podlozi doći će do izražaja sva ljepota nježnih boja.

 

 

 1. Produžite nokte za ljepši i atraktivniji izgled

 

Nije potrebno imati preduge nokte kako bi oni izgledali lijepo i ženstveno. No, s druge strane, oni također ne bi smjeli biti ni prekratki jer ih je onda teško pravilno i uredno nalakirati.

Uvijek je poželjno da nokti barem malo prelaze duljinu prstiju kako bi se sav proces prije, za vrijeme i nakon lakiranja mogao odraditi ispravno. Prekratke nokte teže je nalakirati te je veća vjerojatnost da će boja prijeći na kožu koju će kasnije biti  vrlo nezgodno ukloniti.

Geliranje noktiju može se odraditi na brz, jednostavan i praktičan način uz EVO gelove koji zbog svoje idealne strukture lako produžuju nokte do željene duljine uz pomoć šablona.

Šablone za nokte su izrađene na jedinstven način te se uz pomoć njih lako i jednostavno možete produžiti i najzahtjevnija ploča nokta. Savitljive su tako da ih bez problema možete „prekrojiti“ prema vašoj potrebi.

Šablonama se produžuje prirodan nokat do željene duljine tako da izgledaju mnogo ljepše, urednije i prirodnije nego što je to slučaj s tipsama koje se lijepe direktno preko cijele  površine nokta.

Šablone su namijenjene za početnike i profesionalce,  a osobito su nužne za salonski rad.

 

 

 1. Problematične pigmentirane boje

 

Kao što svijetle boje stvaraju određenu vrstu poteškoća pri nanošenju, jako pigmentirane boje također imaju svoje „mane“ ako nepravilno rukujete njima.

geliranje noktijuAko vrlo pigmentirani lak nanosite u debelom sloju, nakon sušenja u lampi može doći do „gužvanja“, odizanja ili pucanja laka. Ova vrsta lakova teže se suši u UV-LED lampama stoga ih je nužno nanijeti u dva iznimno tanka sloja!

 

 

 1. Zatvaranje slobodnog ruba nokta

 

Sigurno vam se već bezbroj puta dogodilo da nalakirate nokte, a oni se vrlo brzo počnu ljuštiti pri vrhu. Svaka žena doživjela je ovaj problem barem jednom bilo da je riječ o običnom ili pak trajnom laku za nokte. Žene često budu isfrustrirane ovom činjenicom te smatraju da lak/trajni lak nije rješenje za njihove nokte.

Vjerujemo da je to pitanje koje vas najčešće muči kad je riječ o ovom tretmanu stoga vam donosimo odgovore.

Odvajanje i ljuštenje laka za nokte u većini slučajeva se događa zbog nezatvorenih rubova i vrhova noktiju. Pri tom je potrebno voditi računa da svaki premaz zatvori vrhove i rubove. Dakle, ponavljajte isti proces s bazom, gelom, lakom i sjajem za nokte. Ako napravite premaz samo po površini, a zanemarite vrhove noktiju, doći će do neželjenog ljuštenja i pucanja.

 

 

 1. Zarolajte bočicu laka među dlanovima

 

Svi nekako instinktivno prvo protresemo bočicu laka kad ju uzmemo u ruke, no to je velika greška. Protresanjem bočice laka dolazi do stvaranja mjehurića zraka te se oni tako prenose na vaše nokte. Time riskirate nepostojanu manikuru, a između ostalog, ovo je još jedan od razloga zbog kojih se lak brže skida s noktiju.

Umjesto da bočicu protresete, zarolajte ju između dlanova kako bi se boja ponovno ujednačila i pravilno rasporedila.

Također,  kao i kad je riječ o svim ostalim kozmetičkim proizvodima, lakovi za nokte se moraju pravilno skladištiti, odnosno čuvati na odgovarajućem mjestu. Vrlo je bitno u obzir uzeti temperaturni režim te ga poštovati.

Od iznimne je važnosti lakove čuvati na tamnim mjestima što dalje od izvora topline. Pigmenti se mogu  uništiti izlaganjem UV/LED svjetlosti. Sunčeva svjetlost potiče izlijevanje obojenog pigmenta u bočici. Osim toga, izbjegavajte pohranjivanje lakova na vlažnim mjestima kao što je kupaonica jer vlaga također oštećuje boju.

Zapamtite: U slučaju da se proizvod pokvari, ne pokušavajte ga razrijediti acetonom. Na taj način ga nećete popraviti. Dapače, napravit ćete još veću štetu, a trajnost laka na noktima svest će se na maksimalno jedan dan.

 

 

 1. Završni sjaj za sjajan rezultat

 

Želite li savršene nokte kao iz kozmetičkog salona, imajte  na umu da je završni sjaj „must have“ proizvod. Ako nokte lakirate klasičnim lakom koji se suši na zraku, završni sjaj možete, ali i ne morate staviti. Naravno, uvijek je poželjan jer noktima daje prekrasan „finiš“ a također i štiti boju.  No, ako se odlučite za geliranje noktiju, završni sjaj je obavezan. Bez njega manikura neće moći biti završena te će se svi ostali slojevi uništiti.

Završni sjaj se također suši u UV ili LED lampi. Svakako valja napomenuti da postoje dvije vrste završnoj sjaja – oni koji se odmašćuju i oni koje nije potrebno odmastiti.

Ukoliko odaberete onaj koji treba odmastiti, upotrijebiti možete odmašćivač ili aceton te blazinicom lagano prijeći preko svakog nokta. Ako takav sjaj zaboravite odmastiti, nokti će biti ljepljivi. Svaki sjaj ima naznačenu etiketu na bočici koja vam ukazuje na to treba li sjaj odmastiti ili ga je dovoljno samo osušiti.

 

 

Praktična i atraktivna manikura koja traje tjednima

 

Premda se lakiranje noktiju smatra jednostavnim i kratkim poslom koje ne oduzima puno vremena, za kvalitetno odrađenu manikuru ipak je potrebno više truda i vještine. Gel-lak ili trajni lak uvijek su bolja opcija od klasičnog lakiranja.

Prvi i osnovni razlog je dulji vijek trajanja, pa se tako nećete morati brinuti o noktima do čak pet tjedana. S druge strane, koristeći kvalitetne proizvode nahranit ćete i zaštititi svoje nokte od pucanja, lomljenja i listanja.

Budete li slijedili korake iz prethodno navedenog vodiča, lako i brzo ćete savladati tehniku i imati nokte kakve želite.

Trajna manikura savršen je odabir za sve žene koje su neprestano u nekoj žurbi, poslu te nemaju vremena ni mogućnosti često popravljati lak na noktima. Uz volju, trud i upornost možete postati sam svoj majstor te raditi nokte kod kuće ili pokrenuti vlastiti biznis u „beauty“ industriji. Za što god se odlučili, dvije stvari su najvažnije – adekvatno znanje i kvalitetan materijal. Prekrasni, zdravi, čvrsti i postojani nokti kombinacija su koju svaka žena želi i zaslužuje!

 


 

Trebate kvalitetne baze, gelove i lakove za nokte? Želite koristiti kozmetiku za nokte od prirodnih sastojaka? Htjeli biste imati vlastiti set za uljepšavanje noktiju, kao i naučiti kako profesionalno lakirati Vaše nokte? Sve to imate u Bio Sculpture ponudi! Odabirete proizvod po želji iz našeg web-shopa ili nas direktno kontaktirajte putem e-maila odnosno telefona.

Vaš Bio Sculpture

0
  0
  Košarica
  Košarica je praznaPovratak u trgovinu