pročitajte na našem blogu

20/04/2021

Rašpice za nokte kao osnovni alat za savršeno oblikovanje noktiju

Zanimaju vas rašpice za nokte? Gotovo pa svaka ženska torbica među brojnim stvarčicama koje se kriju unutra sadrži barem jednu rašpicu za nokte. Riječ je o neizostavnom malom pomagalu za kojim posegnemo barem jednom dnevno kako bismo popravile neki nokat. Ipak, rašpice nisu bezopasne kao što se možda čine. Nepravilnim rukovanjem vrlo lako možete oštetiti nokatnu površinu i izgled nokta. Kako bi se izbjeglo listanje i lomljenje noktiju, od ključne je važnosti naučiti pravilno koristiti rašpice za nokte.  Izbor ovih „beauty“ pomagala je zaista velik, a njihova namjena je široka i različita. Površine mogu biti različite teksture, a svaka od njih je namijenjena poravnanju, oblikovanju ili poliranju noktiju.

Upravo su rašpice za nokte jedan od najvažnijih alata svakog nail tehničara. Kako bi nokti bili lijepi, vrlo je važno pravilno ih oblikovati. No, takvi nokti istovremeno moraju biti i čvrsti što je zapravo veliki izazov. Jedan pogrešan korak pri rašpanju može rezultirati pucanjem noktiju, stoga je iskustvo u pravilnom korištenju rašpice ključ čvrstih i lijepo oblikovanih noktiju.

Kako bi se što bolje upoznali s ovim manikirskim alatom, odlučili smo sastaviti vodič koji će vam olakšati izbor. Koje su razlike rašpica prema oblicima i granulaciji, kako ih koristiti te koje greške izbjegavati, saznajte u nastavku teksta.

 

Pravilnim rašpanjem do uspješne manikure

 

Osnovni zadatak svake rašpice je da olakša rad i lijepo oblikuje nokte. Kvalitetne rašpice za nokte izrađene su na način da istovremeno budu nježne, no opet dovoljno učinkovite. Zato stavljamo  naglasak na riječ „kvalitetne“. Nisu sve rašpice kvalitetne, a upravo o njihovoj kvaliteti ovisi kompletna manikura. Ono što je svakako potrebno naglasiti na samom početku je da razlikujemo rašpice za gel i rašpice za prirodne nokte. Dakle, nipošto na prirodnim noktima nemojte koristiti rašpice za gel jer su one grublje i uništit će nokatnu ploču. Također, za rašpanje gela nije preporučljivo koristiti one koje su namijenjene prirodnim noktima jer nisu dovoljno učinkovite za uspješno oblikovanje.

rašpanje noktijuBio Sculpture u svojoj ponudi ima rašpice za nokte svih vrsta i različitih namjena. Pa ćete tako naći rašpice vrhunske kvalitete koje će učinkovito, precizno i nježno oblikovati gel, ali i prirodne nokte. Vrsta, oblik te različite teksture i granulacije ono su na što morate obratiti posebnu pažnju.

 

Rašpice za nokte prema granulaciji

 

Glavni kriterij prema kojem se odabiru rašpice za nokte je granulacija, odnosno koliko grita sadrže. Što su brojke na oznakama manje, to su rašpice grublje. S druge strane, veće brojke označavaju da je riječ o blažim rašpicama. Dakle, veći stupanj granulacije prigodan je za rašpanje prirodnih noktiju dok je niži stupanj namijenjen oblikovanju gela.

Granulacija rašpica za nokte idu sljedećim redoslijedom:

 • 80/80 – iznimno oštra i gruba rašpica kojom se skida gel s noktiju
 • 100/100 – poprilično gruba rašpica namijenjena za uklanjanje i oblikovanje gela
 • 180/180 – srednje gruba rašpica za skraćivanje, oblikovanje noktiju te finalnu obradu
 • 240/240 – vrlo blaga rašpica idealna za skraćivanje i oblikovanje prirodnih noktiju te matiranje nokatne ploče

 

Većina rašpica uglavnom ima kombinirane granulacije pa ćete nerijetko vidjeti oznake 120/180, 180/240 i slično. Uzmimo za primjer oznaku 120/180. U ovom slučaju, ova oznaka označava da jedna strana ima 120, a druga 180 grita. Drugim riječima, u jednoj rašpici imate i  grublju i nježniju stranu što se pokazalo kao iznimno praktično rješenje.

Bio Sculpture rašpice za nokte možete pronaći u obje varijante – jednake granulacije sa svake strane i kombinirane.  Izrađene su od izvrsnog materijala koji omogućava jednostavno skidanje gela bez pretjeranog pritiskanja. Važno je naglasiti da se EVO gelovi za nokte nanose u tankom sloju te zbog svoje sjajne konzistencije ne zahtijevaju agresivno rašpanje. To nije slučaj kod svih gelova za nokte, zato se dobro informirajte pri odabiru onog pravog. Grubo rašpanje oštetit će prirodne nokte, a to je ono što nipošto ne smijete dozvoliti. Primarni cilj kvalitetno odrađene manikure je zaštititi i nahraniti prirodne nokte, a tek zatim slijedi njihovo uljepšavanje.

 

 

Rašpice za nokte prema oblicima

 

Postoje četiri različite vrste oblika rašpica za nokte, no njihova funkcija je zapravo slična. Ponajviše ih razlikuje praktičnost pri rukovanju, a koja vam najbolje odgovara zaključit ćete sami nakon što ih probate.

rašpice

Ravne i tzv. „banana“ rašpice savršene su za oblikovanje noktiju te poravnanje neravnina sa svih strana nokta. Zatim su tu polumjesec rašpice za nokte koje su kombinacija ravne i „banana“ rašpice. S ravnom stranom ćete idealno oblikovati nokat, dok će se završna obrada usavršiti drugom stranom polumjeseca.


NE PROPUSTITE:
15 malih tajni za uspješno lakiranje noktiju
NE PROPUSTITE: Baza za nokte – Neizostavan sloj za savršenu manikuru
NE PROPUSTITE: Set za nokte: naručite profesionalni pribor za nokte!

 

I kao najblaža, no nimalo manje važna rašpica je polir blok. Kao što mu i sam naziv govori, polir blok služi za poliranje nokatne površine. Njegova je funkcija lagano rašpanje, ravnanje, matiranje i priprema noktiju za tretman.

 

 

Najčešće pogreške prilikom rašpanja koje treba izbjegavati

 

Nepravilnim  rašpanjem dolazi do pogrešaka koje će vam vaši nokti teško oprostiti, a to u  konačnici rezultira i lošom manikurom. Iz tog razloga, odlučili smo istaknuti nekoliko najučestalijih pogrešaka koje se događaju pri ovoj radnji.

 

Pa krenimo redom.

 

 1. Odabir pogrešne granulacije

 

Kao što smo već ranije spomenuli, odabirom preagresivne rašpice doći će to pucanja i listanja noktiju. Stoga je od iznimne važnosti znati prepoznati koja vam je granulacija potrebna za pojedinu radnju. Dovoljno je da prijeđete s rašpicom preko kože. Ako vam je tekstura gruba na koži, time možete zaključiti da je jednako gruba i za nokte. Takvu ćete rašpicu onda koristiti isključivo za oblikovanje gela. Rašpice nježnije teksture birajte za prirodne nokte.

 

 1. Izbjegavajte rašpanje u nekoliko smjerova

 

Jedna od najčešćih pogrešaka je rašpanje noktiju u nekoliko smjerova. Na ovaj način se potiče listanje noktiju te oni postaju krhki i lomljivi. Zato savladajte tehniku rašpanja isključivo u jednom smjeru od ruba nokta prema sredini sve dok ne postignete odgovarajući oblik.

baze za nokte

 

 1. Nepravilno rukovanje

 

Ono što je mnogima najteži dio za savladati je pravilno rukovanje s rašpicama. Sve dok ne usavršite pravilno držanje rašpice u ruci, bit će teško postići lijep oblik noktiju. Zato se potrudite da vam ruka ne bude previše ukočena. Palac smjestite uz donji dio rašpice kako biste lakše kontrolirali simetriju i pokrete.

Edukacija, trud i rad pomoći će vam da usavršite sve potrebne tehnike rašpanja i besprijekorno oblikujete nokte u željene oblike.

 

 

0
  0
  Košarica
  Košarica je praznaPovratak u trgovinu